maanantai 17. kesäkuuta 2013

Veneen pohjan kunnostus - 3. vaihe, maalaus

Pohjan kunnostukseen valitsin Hempelin tuotteet: Light Primer:in ja Hard Racing Xtran sekä tinnerit 845 ja 808. Tarvittavat määrät laskettiin Hempelin veneenhoito-oppaassa olevan kaavan ja tarvittavien maalauskertojen mukaan. Ennen maalauksen aloittamista veneen pohja pestiin huolellisesti normaalilla veneen pesuaineella ja annettiin kuivua tässä tapauksessa muutama vuorokausi kaikessa rauhassa. Tämän jälkeen teipattiin kylkiin halutut rajat.

Muuta tarvittavat tarvikkeet olivat: 12 mohairtelaa (10 cm), 3 maalikaukaloa, muutama pensseli, muutama mitta-astia ja maalarinteippiä. Jokaiselle maalauskerralle oli omat telansa, jotka heitettiin pois käytön jälkeen. Kokeilin huvikseni myös vaahtomuovitelaa ja kuten arvelin niin ne eivät kestäneet ko. maaleja.


Ennen maalauksen aloitttamista venettä nostettiin pukeilta 5 cm, että pääsin maalaamaan yli kölin, koska halusin ylimääräiset primer-kerrokset kölille eli niitä tuli kaiken kaikkiaan kahdeksan kerrosta kölin kohdalle. Hempelin ohjeiden mukaan primer-kerroksia tulisi olla neljä ja kolme ensimmäistä kerrosta voi maalata kaikessa rauhassa kunhan katsoo ylimaalausajat, mutta tässä vaiheessa on mielestäni hyvä tarkistaa kuinka primer kuivuu ja missä vaiheessa pinta on vielä "nahkea". Neljännen primer-kerroksen jälkeen on aloitettava myrkkymaalin (antifouling) maalaus vielä kun primer on nahkea ja jo 21 jalkaisessa veneessä tarvitsin kaverin, joka maalasi viimeisen primer-kerroksen loppuun ja itse aloitin myrkkymaalin maalauksen. Tämä on Hempelin mukaan ainoa vaihe, jossa voidaan tehdä virhe eli jos primer on päässyt jo kuivumaan niin myrkkymaali ei kunnolla kiinnity primeriin ja tämän vuoksi myrkkymaali alkaa irtoamaan pohjasta. Hempelin mukaan muita pintoja ei tarvitse maalata "nahkealle" pinnalle vaikka kuulinkin näin "merikarhujen tietotoimistosta".


Sileää jälkeä syntyy kuten oli tarkoituskin. Tämän kokoisen veneen maalaus kesti 2,5 - 3 pitkää päivää. 


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka pitkä aika tuohon viimeisen primerikerroksen kuivumiseen nahkeaksi asti kesti? Ilmeisesti kuitenkin kohtalaisen nopeasti kävi, jos tarvitsit toisen maalarin avuksi.

Parmesan kirjoitti...

Hempelissä suositellaan 4 kerrosta primeriä, ensimmäisiä kerroksia maalatessa voit jo kokeilla kuinka nopeasti se kuivuu. Vaikeata antaa tarkkaa aikaa koska moni asia vaikuttaa kuivumiseen. Teimme maalausurakan kesäkuussa joten myös ilman lämpötila vaikutti kuivumiseen. Vinkki: mikäli käytät teloja ( mohair ) niin ne ovat aikalailla kertakäyttöisiä eli maalauskerran jälkeen piti jo vaihtaa uuteen.

-mukavaa keväthuoltoa-