sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Kevätkunnostus



Vanhat sinkit (anodit) saivat poistua uusien tieltä, uudet suojaavat konetta korroosiolta. Muuten, sinkit toimivat paremmin kun moottori on vedessä veneilykauden aikana, eikä ylhäällä kuten venesatamissa näkyy. Juu, levää tulee ja tukkii jäähdytysveden aukot. Toisaaltaan säännöllinen harjaus ehkäisee myös levältä, mutta eihän harjauksen tarvitse olla yhtä säännöllistä kuin hampaiden harjaus.


Lähdin puhdistamaan kellastumia oksaalihappo vesiliuoksella ja yllä olevassa kuvasta näkyy mitä oikein tapahtuu ja alla olevassa kuvassa on lopputulos. Kokeilin erilaisia vaihtoehtoja levittää oksaalihappo vesiliuosta kuten suihkepullo, maalitela ja pesusieni. Jälkimmäinen oli mielestäni tehokkain vaihtoehto, maalitela menetteli ja suihkepullo meni tukkoon. Hmmm, olikohan liuokseni liian "tujua", ihmettelee skiglari.


Ostamani oksaalihappopussi näyttää tällaiselta, joka oli ainakin Munkkivuoren apteekissa tilaustavaraa ja minimi tilaus oli kilon pussi, josta jouduin maksamaan 44 euroa ja toimitusaika oli yksi päivä. Mitään ohjeita ei paketin mukana tullut vaan käyttöturvallisuusohjeet. 10 %:nen sekoitussuhde: 9 dl vettä ja 1 dl oksaalihappoa jne. Itse käytin hieman tuhdimpaa sekoitussuhdetta eli 6 dl vettä ja 2 dl oksaalihappoa eli 25 %:sta liuosta. Happoa käsiteltäessä on hyvä muistaa seuraava sanonta: "Ensin vesi sitten happo muuten tulee rakko". Muussa tapauksessa saattaa tulla silmille.

3 kommenttia:

Myy kirjoitti...

Huikea ero, innostuin!
Onko tietoa mihin kaikkialle tuota voi käyttää? Käykö esim. vinyylipinnoille?
Apollossa osa sisäosista on vuorattu vinyylillä ja pintakuvioidulla sellaisella, joten niiden puhdistaminen on kauniisti sanottuna melko mielenkiintoista. Tuo voisi olla riittävän ärhäkkää tavaraa, jos vain ei riko vinyylin pintaa.

Parmesan kirjoitti...

Valitettavasti ei ole kokemusta vinyylipintojen puhdistuksesta. Kellastumat lähtivät hyvin gelcoat pinnoilta, kun ensin sai oikean suhteen liuokseen. Oletko kuullut/kokeillut Universal Stonesta (ihmekivi), aijomme kokeilla sitä tänä keväänä puhdistukseen, uskoisin, että vinyylipinta saattaisi sillä "kirkastua".

Ja kiitos paljon kommentista/kysymyksestäsi, niitä on mukava saada ;-)

Myy kirjoitti...

Ihmesientä olen kokeillut ja se vasta on kummaa tavaraa =D Nidelvin valkoiset istuimet sain puhtaiksi vain sillä, mikään myrkky ei tepsinyt. Se ei vain toimi karhealla (pintakuvioidulla) vinyylillä, kun murenee niin nopeasti pois. Taidanpa jatkaa ihmelinjalla ja kokeilla ihmekiveä =D
Kiitos vinkistä!